ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

Ο πύργος-ασανσέρ της Λισαβόνας!

Μια σιδερένια κατασκευή που δεσπόζει στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της Λισαβόνας και οδηγεί τους επισκέπτες σε μια πανέμορφη θέα στην πόλη με τους επτά λόφους.

Αυτοί οι επτά λόφοι έχουν επηρεάσει αποφασιστικά τα αστικά και ενδοκοινοτικά συγκοινωνιακά συστήματα, καθώς κατασκευάζονταν ανελκυστήρες, για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων και τις μεταφορές.

Στη Λισαβόνα υπάρχουν τέσσερις ιστορικοί ανελκυστήρες, που σήμερα είναι εθνικά μνημεία, από τους οποίους ο πλέον διάσημος είναι αυτός της Σάντα Ζούστα (Santa Justa), και έχει κατασκευαστεί σε νέο-γοτθικό στυλ.

Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και άνοιξε επίσημα για το κοινό το 1902, όταν ο σφυρήλατος σίδηρος θεωρείτο τόσο ως δομικό υλικό όσο και ως μορφή τέχνης. Το ασανσέρ είχε εγκαινιάσει ένα χρόνο νωρίτερα ο βασιλιάς Κάρολος.

Άλλωστε, η κατασκευή του Santa Justa χρηματοδοτήθηκε από τον βασιλικό Οίκο, και την ημέρα λειτουργίας του πωλήθηκαν περισσότερα από 3.000 εισιτήρια.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους μετά την έναρξή του, υπολογίστηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο επιβάτες στον ανελκυστήρα, οπότε η δημοτικότητά του άκμασε και συνέχισε να αυξάνεται.

Η δομή του ανελκυστήρα Santa Justa είναι διακοσμημένη με ελκυστικές νέο-γοτθικές καμάρες και γεωμετρικά σχήματα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δύο ξύλινοι θάλαμοι που μεταφέρουν τους επιβάτες μέχρι τον απόκρημνο λόφο στην περιοχή Μπάισα (Baixa).

Στο παρελθόν, αυτός ο ανελκυστήρας προσέφερε μια πολύ χρήσιμη υπηρεσία, καθώς διευκόλυνε την ανάβαση στον απότομο κόλπο Κάρμο. Ωστόσο, σήμερα, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αξιοθέατα στη Λισαβόνα.

Ο Santa Justa σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ραούλ Μεσνιέρ ντου Πονσάρντ (Raoul Mesnier de Ponsard), πολιτικό μηχανικό και μαθητή του αρχιτέκτονα Γκουστάβ Άιφελ, που σχεδίασε τον διάσημο πύργο του Παρισιού.

Όταν ο Ponsard ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην πατρίδα του και αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη.

Η μαθητεία του κοντά στον Άιφελ εξηγεί κάποιες ομοιότητες που βρίσκουν μερικοί μεταξύ του ανελκυστήρα και του Πύργου του Άιφελ. Για το λόγο αυτόν του έχουν δώσει και το προσωνύμιο «Πύργος του Άιφελ της Πορτογαλίας».

Οι δύο καμπίνες του ανελκυστήρα μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα ταυτόχρονα και είναι διακοσμημένες με ξύλινα πάνελ και εξαρτήματα από ορείχαλκο. Τα δρομολόγια του ξεκινούν κάθε πρωί νωρίς περίπου στις 7 και σταματούν στις 11 το βράδυ.

Αρχικά, ο ανελκυστήρας τροφοδοτείτο με ατμό, αλλά από το 1907 και μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό με ασφαλέστερο και καθαρότερο κινητήρα.

Όταν οι επισκέπτες φτάνουν στην κορυφή, βγαίνουν στην πλατφόρμα και μπορούν να απολαύσουν τη θέα στην πόλη. Τη νύχτα, ο Santa Justa γίνεται μια ρομαντική όαση στην πολυσύχναστη πορτογαλική πρωτεύουσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: snoopit24.com

 

 

ZLIFT | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

H εταιρία μας δραστηριοποιείται στο τομέα της εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής και μελέτης, ανελκυστήρων και αυτόματων θυρών, από το 1970!
Παρέχουμε πανελλαδική κάλυψη (Δωδεκάνησα/Ρόδος, Αττική/Αθήνα, Αιτωλοακαρνανία/Αγρίνιο) και πραγματική 24ωρη τεχνική υποστήριξη!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας παρακαλούμε επισκεφθείτε την σελίδα μας www.zlift.gr


> Πιστοποίηση ανελκυστήρων από 180€

> Συντήρηση ανελκυστήρων από 30€


Άμεση Αίτηση Προσφοράς - Online

Setup
Repair
Service
Service
Service


Αρέσει σε %d bloggers: