ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ταχύτερος ανελκυστήρας του κόσμου βρίσκεται στο ψηλότερο οικοδόμημα του κόσμου, τον ουρανοξύστη Ταϊπέι 101, στην Ταϊβάν, που έχει ύψος 508 μέτρα. Οι ανελκυστήρες αυτοί αναπτύσσουν ταχύτητα που πλησιάζει τα 17 μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή πάνω από 60 χλμ./ώρα.
Μέσω του φρεατίου τους, που έχει ύψος 382,2 μέτρα, ανεβάζουν 24 άτομα σε έναν εξώστη με πανοραμική θέα, στον 89ο όροφο, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.
Οι ανελκυστήρες έχουν αεροδυναμικό σχήμα, που εμποδίζει τους συριστικούς ήχους που δημιουργούνται όταν ο θάλαμος κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε στενό φρεάτιο. Επιπλέον, οι θάλαμοι είναι εξοπλισμένοι με σταθεροποιητές πίεσης, ώστε να μη βουλώνουν τα αυτιά των επιβατών. Για μεγαλύτερη άνεση, τα ασανσέρ διαθέτουν και ηλεκτρονικά συστήματα απόσβεσης κραδασμών. Οι αισθητήρες του ανελκυστήρα καταγράφουν ενδεχόμενα τραντάγματα και στέλνουν τα δεδομένα στο αντίβαρο, το οποίο εξουδετερώνει τους κραδασμούς.

 

 

 

China-Shanghai-Tower-Mitsubishi-elevatorsΑυτή τη στιγμή όμως η Mitsubishi Electric κατασκευάζει έναν ταχύτερο ανελκυστήρα, στον 2000 ποδιών ύψους πύργο Shanghai Tower στην Κίνα, με ταχύτητα που θα φτάνει τα 59 πόδια/δευτερόλεπτο (~18 m/s).
Όταν η κατασκευή ολοκληρωθεί το 2014, οι ανελκυστήρες θα μεταφέρουν τους επιβάτες τους, κατ ‘ευθείαν από την είσοδο του υπογείου επιπέδου στο κατάστρωμα παρατήρησης κοντά στην κορυφή του πύργου, σε ένα ταξίδι 1.855 ποδών, σε λιγότερο από ένα λεπτό.

 

 

Για να επιτύχουν αυτές τις ταχύτητες οι μηχανικοί, έδωσαν έμφαση στα παρακάτω στοιχεία:

 

ΜΟΤΕΡ

Ο ανελκυστήρας της Mitsubishi θα κινείται  μέσω τροχαλίας. Ο θάλαμος θα προσδένεται από το ένα άκρο με ένα σύνολο συρματοσχοίνων από χάλυβα υψηλής έντασης και με ένα αντίβαρο 13 τόνων από την άλλη. Ένας κινητήρας 310kW στην κορυφή του φρεατίου του ανελκυστήρα ανεβοκατεβάζει τον θάλαμο περιστρέφοντας την τροχαλία.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ένας κεντρικός πίνακας αυτοματισμού καθορίζει πότε και με ποια σειρά θα στέλνει τους ανελκυστήρες στους ορόφους για να επιβιβάζονται οι επιβάτες. Ο στόχος είναι να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής των χρηστών, ενώ θα αποτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία δύο ανελκυστήρων δίπλα-δίπλα (στο ίδιο σημείο στο φρεάτιο), η οποία θα παράγει θόρυβο του αέρα και την υπερβολική πίεση στο φρεάτιο.

 

ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Ο θάλαμος θα διαθέτει αεροδυναμική κατασκευή. Το άνω και κάτω μέρος του θαλάμου του ανελκυστήρα θα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ώστε να υπάρχει μείωση της αντίστασης του αέρα και του θόρυβου του αέρα, που αναπτύσσονται στις υψηλές ταχύτητες.

 

ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Οι ανελκυστήρες θα κινούνται σε δύο ανθεκτικές ατσάλινες ράγες, όπου όμως θα μπορούν να τρέμουν ελαφρώς στις υψηλές ταχύτητες. Οι κύλινδροι που καθοδηγούν τον ανελκυστήρα κατά μήκος των ραγών θα μπορούν να αντισταθμίζουν αυτόματα τυχών κουνήματα που μπορούν να υπάρξουν κατά την κίνηση του ανελκυστήρα. Ακόμα, επιταχυνσιόμετρα που συνδέονται με τον θάλαμο, όταν ταλαντεύονται ελαφρώς, θα μπορούν μέσω ηλεκτρομαγνητικών ενεργοποιητών εντός των κυλίνδρων να  σπρώχνουν το θάλαμο ταχύτατα προς στην αντίθετη κατεύθυνση.

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ

Η ταχεία αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση από την ασταμάτητη διαδρομή του ανελκυστήρα από το υπόγειο στον 119ο όροφο μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη ανισορροπία πίεσης στα αυτιά των επιβατών. Ένας ανεμιστήρας αφαιρεί τον αέρα από το πάτωμα του θαλάμου, ώστε να συντονιστεί ακριβώς η πίεση να εξισορροπήσει την πίεση.

 

ΦΡΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, ένα δισκόφρενο σταματά τον κύριο μηχανισμό της τροχαλίας. Αλλά αν το σύστημα ανιχνεύσει το θάλαμο να κινείται πάρα πολύ γρήγορα, δίνει το έναυσμα για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού στη βάση του θαλάμου, όπου έχει σαν αποτέλεσμα το φρενάρισμα του θαλάμου στις ράγες σε μία διαδρομή 50 ποδιών.
Για την προστασία από τη θερμότητα που παράγεται κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος του θαλάμου η οποία μπορεί να φτάσει θερμοκρασίες 1,800ºF, οι μηχανικοί επένδυσαν τα φρένα με ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κεραμικό.

 

fastest_lift

 

 

ZLIFT | ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ

H εταιρία μας δραστηριοποιείται στο τομέα της εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής και μελέτης, ανελκυστήρων και αυτόματων θυρών, από το 1970!
Παρέχουμε πανελλαδική κάλυψη (Δωδεκάνησα/Ρόδος, Αττική/Αθήνα, Αιτωλοακαρνανία/Αγρίνιο) και πραγματική 24ωρη τεχνική υποστήριξη!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα μας παρακαλούμε επισκεφθείτε την σελίδα μας www.zlift.gr


> Πιστοποίηση ανελκυστήρων από 180€

> Συντήρηση ανελκυστήρων από 30€


Άμεση Αίτηση Προσφοράς - Online

Setup
Repair
Service
Service
Service


Αρέσει σε %d bloggers: